मुख Mukha Μούκh, Μούκhρα (मुख, mukha, Mukha, Μούκ(χ), Mukhra) [IN] - Συντάκτης: Laios, Sakis

मुख / Mukha ή मुखड़ा / Mukhaďā

Προφέρεται Μουκ(χ) ή Μούκ(χ)ρα. Τμήμα της Sthāyī στροφής ενός τραγουδιού ή μιας Gat (οργανικής σύνθεσης). Σε μέτρο Tīntāla (16 χτύπων) [και ειδικότερα για την περίπτωση των συνθέσεων τύπου Masīdkhanī], Mukha είναι η φράση που περιλαμβάνει τους πέντε τελευταίους Mātrā (χτύπους) πριν το Sama (αρχή και τέλος του μετρικού κύκλου).

Για να γίνει πιο κατανοητό, δείτε το ακόλουθο παράδειγμα, που δείχνει το 1ο θέμα (Sthāyī) από σύνθεση σε Rāga Madhuvantī που μου είχε δείξει ο δάσκαλός μου Chandra Kantprasad (γνωστός ως Sohanlal) στο Śehnāī.

Sthāyī

x 2 0 3
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Ma Pa ga Sa
Re Sa Ni Sa ga Ma Pa Ma Ga

Η πρώτη γραμμή σημειώνει τα Vibhāga (κύρια τμήματα) του Tāla, η δεύτερη αριθμεί τους χτύπους στο μέτρο Tīntāla, ενώ στην τρίτη και τέταρτη βρίσκεται η μελωδία. Το τμήμα από τους Mātrā 12-16 και το ακόλουθο Sama (αρχή του μέτρου) δηλ. η φράση {Ma Pa ga – Sa |Re} είναι το Mukha.

Σε φωνητική ή οργανική παρουσίαση Rāga, οι διάφορες –λιγότερο ή περισσότερο αυτοσχεδιαστικές– φράσεις όπως τα Paraņa, Tāna ή Vistāra, συχνά τελειώνουν στο Mukha για να ολοκληρωθεί η αρχική σύνθεση. Με μια άλλη θεώρηση, επειδή το Mukha είναι ακριβώς το αναγνωρίσιμο "λεβάρε" [ή καντέντσα] προς το Sama, οι αυτοσχεδιασμοί κλείνουν συνήθως στο Mātrā 11 ή ακριβώς στο 12 –σε κατάλληλη, βέβαια, Svara–, έτσι ώστε η επίκληση του Mukha/Mukhaďā να είναι λογική.

Σύμφωνα με τον Sohanlal, οι ακόλουθες φράσεις μπορούν να είναι τα βασικά Tāna για αυτόν τον Rāga (και τη συγκεκριμένη σύνθεση).

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
NS gM PD PM gM gR S
PN DP MD PM gM gR S
Sg SM gP MD PM gR S
SN DND PDP MPM gMg RS NS
X gM PN SR SN DP MD PM gM gR S
X NS gM PM gM PN SN DP Mg RS NS

Αλλά και στην ελεύθερου-ρυθμού εισαγωγή Ālāpa, οι διάφορες ενότητες συχνά κλείνουν με κάποιο (ή κάποια) χαρακτηριστικά Mukha. Το Mukha μπορεί να θεωρηθεί Gīta Bidāri ή Pada Bidarī (βλ. Bidārī).