- आभोग Ābhoga Ααμπόγκ
[IN], H τέταρτη ή τελευταία στροφή ενός τραγουδιού του είδους Dhrupada ή μιας ελεύθερου ρυθμού εισαγωγής Ālāpa.
- आलाप Ālāpa Ααλάαπ, αλάπ
[IN], Ελεύθερη συνοδείας και σταθερού παλμού επιτόπια (σε μεγάλο βαθμό αυτοσχέδια) σύνθεση, που λειτουργεί ως εισαγωγή στην ανάπτυξη ενός Rāga.
- अस्थायी Āsthāyī Ααστhάι
[IN], Η κύρια ή πρώτη στροφή (Tuk) ενός τραγουδιού, και το βασικό μουσικό θέμα στο οποίο επιστρέφει ο μουσικός κάθε τόσο, μετά από σειρές αυτοσχεδιασμών.
- अनतरा Antarā Αντ(α)ράα
[IN], Η δεύτερη στροφή στίχων στα είδη Dhrupada και Khayāl και όπου, συνήθως, η μελωδία οδηγείται στην ψηλή περιοχή ή οκτάβα.
- बन्द्धत Bāndhat bάανdατ
[IN], "Ανάπτυξη" [του Rāga, της ταχύτητας ή της ρυθμικής πυκνότητας] ή το τμήμα της Ālāpa σε μέτριο τέμπο, όπως αναπτύσσεται από τους τραγουδιστές της οικογένειας Dagar.
- बंदिश Bandiś Μπανdίς
[IN], Οι καλοφτιαγμένες [από μελωδική και ρυθμική άποψη] συνθέσεις θρυλικών μουσικών που έχουν αναχθεί στο επίπεδο του "κλασικού". Συνήθως αποτελούνται από δύο μουσικά μέρη, το Sthāyi και το Antārā.
- बड़ाख्याल Baďa Khayāl Μπαραα Κυγιάαλ, Μπαραα Κ(χ)αγιάαλ
[IN], Το πρώτο μέρος –με βασική σύνθεση (Bandiś) συνήθως σε αργό (ή και πολύ αργό) τέμπο– στην ανάπτυξη του φωνητικού είδους Khayāl.
- बेमन्जा Bemāñjā Μπεμααντζά
[IN], Ένας τύπος Tihāī.
- Bemaňcā Μπεμαντσά [IN], Συνώνυμο του बेमन्जा Bemāñjā
- बिदारी Bidārī Μπιdάρι
[IN], Ό,τι χωρίζει ή διαιρεί. Αναφέρεται στις Gīta Bidārī (διαιρέσεις των στίχων ενός ποιήματος ή τραγουδιού σε μετρικές μονάδες) και Pada Bidārī (τμηματοποίηση της μελωδίας σε φράσεις-ενότητες που κλείνουν σε σημαντικούς φθόγγους).
- बोल आलाप Bola Ālāpa Μπολ ααλάαπ
[IN], Τύπος αυτοσχεδιαζόμενης φωνητικής εισαγωγής στο οποίο χρησιμοποιούνται συλλαβές από τους στίχους του κειμένου που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα.
- बोलपरन Bola-paraņa Μπολ-παράν
[IN], Γενικός όρος για κομμάτια [συνήθως στα κρουστά] που η ακολουθία ονοματοποιητικών συλλαβών "βγάζει νόημα", μοιάζει δηλαδή να έχει σημασιολογικό νόημα.
- चक्रदार Cakradāra Τσακραdάαρ
[IN], Ρυθμική φράση που επαναλαμβάνεται περισσότερες από μία φορές και καταλήγει στο Sama (αρχή και τέλος του μετρικού κύκλου).
- छंद Chhand Τσάνdh
[IN], Ρυθμικές συνθέσεις που έχουν να κάνουν με σύνθετες ρυθμικές υποδιαιρέσεις ή με υπέρθεση διαφορετικών ρυθμών και μέτρων.
- छोटाख्याल Chottā Khayāl Τσόταα Κυγιάαλ, Τσόταα Κ(χ)αγιάαλ
[IN], Το "μικρό Khayāl". Το δεύτερο τμήμα της ανάπτυξης του φωνητικού είδους Khayāl, με βασική σύνθεση σε μέτριο (ή και γρήγορο) τέμπο.
- कायदा Kāyadā Κάι(α)ντα [IN], Κατά λέξη «κανόνας» ή «σύστημα», είναι μορφή σύνθεσης στα κρουστά της Βόρειας Ινδίας, που συνίσταται στην -εν μέρει προετοιμασμένη και εν μέρει αυτοσχεδιαζόμενη- ανάπτυξη «παραλλαγών» πάνω στο «θέμα» μιας προκαθορισμένης σύνθεσης.
- लागडांट Lāgdāňţ Λάαγκdάαντ
[IN], Ιδιότητα της αυτοσχεδιαζόμενης ανάπτυξης ενός Rāga να έχει ομαλή και σταδιακή εξέλιξη ως σύνολο. Η καλή οργάνωση της μακροδομής.
- लड़ागुथाव Laďaguthāo Λαραγκουττάαο
[IN], Το 7ο από τα 13 μέρη στην ανάπτυξη της εισαγωγής Ālāpa.
- लाड़लपेट Laďalapeţa Λάαρλαπέττ
[IN], Το 8ο από τα 13 μέρη στην ανάπτυξη της εισαγωγής Ālāpa.
- लड़ी Laďī Λάριι
[IN], Το 6ο από τα 13 μέρη στην ανάπτυξη της εισαγωγής Ālāpa.
- मसीतखानी Masīdkhanī Μασίιτκ(χ)άνιι
[IN], Το ύφος εκτέλεσης και δομής συνθέσεων που καθιέρωσε ο Masīd Khān.
- पद बीदारी Pada Bidārī Πάd μπιdάαριι
[IN], Η διαίρεση των μελωδικών φράσεων σε τμήματα, η τελευταία νότα των οποίων χαρακτηρίζεται ως Apanyāsa Svara, και είναι συνήθως η Aňśa, ή η Vādī ή η Samvādī της Aňśa.
- पल Palla Πάλ(α)
[IN], Φράση που όταν παίζεται τρεις φορές συνιστά την τριαδική καταληκτική ρυθμική δομή Tihāī .
- पलटा Paltā Παλτάα
[IN], Φράσεις που διδάσκονται από τον δάσκαλο στον μαθητή για να τον βοηθήσουν να καταλάβει τις δυνατότητες μελωδικών κινήσεων σε κάποιον Rāga, αλλά και οι παραλλαγές ενός ρυθμικού θέματος σε ανάπτυξη Kāyadā.
- परमत्त Parmāţhā Παρμααττάα [IN], Το τελευταίο (στην παλιά διαίρεση σε δεκατρία) στάδιο ανάπτυξης της εισαγωγής Ālāpa.
- रज़ाखानी Razākhānī Ραζαακhάαννιι
[IN], Στυλ μουσικής εκτέλεσης αλλά και δομής των συνθέσεων, που από κάποιους αποδίδεται σε κάποιον Gholām Rezā.
- रेला Relā Ρελάα [IN], Τύπος σύνθεσης, αλλά και ρυθμική υφή, για κρουστά όργανα που χαρακτηρίζεται από ταχύτατη εκτέλεση χτυπημάτων.
- सलामि टुकडा Salāmi Ţukďā Σαλάαμι Ττούκραα
[IN], Κατά λέξη "κομμάτι χαιρετισμού", πρόκειται για εισαγωγική σύνθεση που εκτελείται από τον κρουστό σε σόλο ρεσιτάλ, και η οποία έχει μεγάλες παύσεις, ώστε να προλαβαίνει να απευθύνεται στο κοινό.
- संचारी तुक Sanchārī Tuk Σαντσάαριι Τουκ
[IN], Το τρίτο μέρος μιας σύνθεσης Dhrupada.
- सिलसिला Silsilā Σιλσιλάα [IN], Η προοδευτική ανάπτυξη μουσικών, ποιητικών ή άλλων συνθέσεων και η ικανότητα στην προοδευτική ανάπτυξη.
- स्थायी Sthāyī Στhάιι
[IN], Το πρώτο θέμα (συχνά ο πρώτος στίχος) μιας Gat ή Bandiś (τύποι συνθέσεων) για τη φωνητική και την οργανική μουσική.
- तिहाई Tihāī Τιχάαι, Τιχάι [IN], Καταληκτική δομή σειράς αυτοσχεδιασμών, που συνίσταται στην εμφάνιση μιας ρυθμικής φράσης τρεις φορές.
- त्रीपल्ली Tripallī Τριπάλλιι [IN], Μορφή σύνθεσης για κρουστά, που περιλαμβάνει τρεις παραλλαγές (είδη ή υποδιαιρέσεις) του ρυθμού.
- अवचार Aucār Ālāpa, Avacār Ālāpa Αωτσάρ Ααλάαπ, Αοτσάρ αλάπ
[IN], Το συντομότερο (σε χρονική διάρκεια) είδος ανάπτυξης της ελεύθερου-ρυθμού εισαγωγής Ālāpa.
- Vistāra Ālāpa Βιστάρ ααλάπ
[IN], Το εκτενέστερο (σε χρονική διάρκεια) είδος ανάπτυξης της ελεύθερου-ρυθμού εισαγωγής Ālāpa.
- Rondeau ροντώ [WE], Μουσική φόρμα/δομή που χαρακτηρίζεται από "κυκλικότητα", με την έννοια της εναλλαγής ενός βασικού θέματος (Α) με άλλα δευτερεύοντα (Β,Γ,Δ...)
- बेहलावा Behalāvā μπεχλααβάα
[IN], Μια μορφή Ālāpa στην οποία γίνεται χρήση των συλλαβών της σύνθεσης, με σκοπό την ενίσχυση και σαφέστερη απόδοση του νοήματος του κειμένου και της προβαλλόμενης διάθεσης.
- Semai Σεμάι
[ME], 10-σημος ρυθμός, αλλά και καθιερωμένη δομική φόρμα της Οθωμανικής κλασικής μουσικής, με διάδοση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι λέξεις "category:δομή" βρέθηκαν στις παρακάτω εγγραφές